Gunther

Ara farà uns dos mesos, vam fer una visita als estudis de la Warner Bros a Burbank, Califòrnia. Burbank és la ciutat del cinema de Los Angeles, situada tot just a l'altre costat de la muntanya, i a on es concentren la majoria de grans estudis de la indústria cinematogràfica, com el dels germans Warner o l'Universal Studios. La ciutat desprèn cinema per totes bandes, i fins i tot a l'hotel on ens vam allotjar van gravar una escena de la sèrie Perception mentres hi érem presents. A la fotografia es pot distinguir a una de les seves protagonistes, la Rachel Leigh Cook.


Un matí vam decidir realitzar el Tour VIP que ofereix els estudis de la Warner. Un Tour que dura 2:30h i que et porta amb un carret de golf de 12 persones per diferents sets de rodatge, com ara Jurassic Park, Gremlins, Urgencias, Big Bang Theory i Friends, entre d'altres. Durant el Tour la guia t'explica tot un seguit d'anècdotes, i d'entre totes, em vaig quedar bocabadat amb la que ens va explicar del personatge Gunther, de Friends.

En Gunther, estava interpretat per l'actor amateur James Michael Tyler, que va començar a la sèrie com un simple extra. Segons la categoria professional en la que es trobava, "extra sense parlar", el seu sou era ridícul comparat amb els 22.500 dòlars per capítol que cobraven els sis actors protagonistes de la sèrie durant la primera temporada. En alguns casos, ens explicaven, els extres fins i tot arriben a pagar per aparèixer en una sèrie o pel·lícula.

Cap a mitjans de la segona temporada, el director de la sèrie es va adonar de que al famós Central Perk, el cafè on els protagonistes passaven llargues tardes, mai s'havia fet un cafè amb la màquina que hi havia darrere de la barra. Així que van voler filmar una escena on realment és veiés que allò era un local on es feien cafès de veritat i no pas un simple set de gravació. En Gunther era l'únic extra que sabia fer anar la màquina, doncs havia treballat anteriorment en un café local de L.A. Gràcies a això li van donar una línia, i sembla ser que va agradar tant als guionistes, que a la 3a temporada li van donar unes quantes més. Al finalitzar la 10a i darrera temporada, en Gunther ja havia assolit una nova categoria, la de "extra amb diverses aparicions" i això li permetia tenir un bon sou. Això sí, ben allunyat de l'1 Milió de dòlars per capítol que van cobrar els sis actors principals en la seva darrera temporada.

Però la part interessant del relat comença ara. Friends ha sigut un fenomen televisiu tant gran a tot el mòn, que s'ha convertit en el negoci més rendible de la història de la Warner Bros. Avui en dia, 10 anys després del seu últim capítol, Friends es segueix veient a centenars de canals arreu del món, el que suposa una facturació d'1 bilió de dòlars anuals pels estudis. En bó d'en James Michael s'enporta de tot això res més que 500 mil dòlars anuals en concepte de "rewinds" gràcies al seu personatge extra de Gunther. En James Michael mai més ha fet res de profit al món del cinema i actualment és propietari d'un bar replica del Central Perk a Dubai.

La pregunta de quant s'emporten els sis actors protagonistes gràcies a les reposicions... no me la van voler contestar...

Comments

Marc Ambit said…
Fantàstica anècdota. Aquest home ja no cal que faci res més al llarg de la seva vida! XDDD