Els portals d'opinions i recomanacions

En un país com els Estats Units, on la imatge pública d'una persona i la seva reputació és més important que a qualsevol altre país o cultura, els sistemes de recomanacions tenen una presència molt estesa.

Yelp, Opentable, Grubhub, YellowPages, Angie's List, Google Places, són només alguns dels exemples de webs o aplicacions que més s'utilitzen aquí.
Aquests portals són destinats sobretot per valorar el sector serveis, i entre ells el seu ús més alt està amb les valoracions que es fan dels hotels i restaurants.
Tot i així, també és poden trobar portals de recomanacions sobre professors d'una universitat, sobre un metge o un hospital, o sobre un pintor local del barri. L'altre dia una companya de feina em comentava que havia escollit el seu pediatra a través d'una web de recomanacions i que estava contenta per que el seu metge tenia una valoració de 5 de 5 respecte a les opinions d'altres pacients.

La importància de les valoracions ha arribat fins a extrems tant descabellats com les de uns reclusos d'una presó de Califòrnia que van fer a través del portal Yelp.

Personalment, a mi m'agrada utilitzar Tripadvisor per quan estic buscant una destinació turística, sobretot amb els casos dels hotels. Les seves crítiques a posteriori amb un sistema públic i de valoracions fins i tot entre els diferents membres, fan que siguin prou sinceres en la seva majoria.

Per un altre cantó, les valoracions més espontànies les podreu trobar a Foursquare. Suposo que el fet que molts usuaris escriguin els seus Tips "en calent", motiva a tot tipus de recomanacions que poden ser també molt útils i alhora divertides. L'altre dia vam dinar a la Pizzeria Due del centre de Chicago i el Tip més destacat és que trigaven 45 minuts en fer la Deep Dish Pizza. Un luxe saber-ho abans per poder demanar alguns aperitius.

Això si, de totes les valoracions em quedo amb aquesta de l'aeroport de Chicago. La més divertida amb la que m'he trobat fins ara:


Comments