L'Àsia més social

Aquest estiu he estat gaudint de les meves vacances pel continent asiàtic. Com sempre, he intentat desconnectar el màxim que he pogut, mòbil, xarxes socials, mail, etc... tot i així. un no pot evitar fixar-se en els petits detalls que demostren com som de diferents entre les dues cultures.

La primera gran diferència ve amb l'accés a internet, sobretot a través del wifi. Pràcticament a tots els hotels, parcs, centres comercials, bars, etc... hi ha wifi gratuït. A l'aeroport de Hong Kong i Singapur no només és gratuït si no que també hi han forçes ordinadors repartits per les terminals per accedir sense problemes a la xarxa. Al propi metro de Hong Kong també hi han ordinadors d'accés gratuït a diferents parades. A Europa, i sobretot Barcelona, estem a anys llum en aquest sentit. Òbviament, aquí també entra una diferència enorme a nivell d'educació cívica, m'agradaria saber quan durarien uns ordinadors a la parada de metro de Passeig de Gràcia...

Tanmateix, l'ús de Facebook i altres xarxes socials és extremadament elevat. Segons llegia l'altre dia, Yakarta és la ciutat del món amb més usuaris de Facebook. Només calia entrar un dia al tren per adonar-se com tothom estava enganxat actualitzant estatus i demés. De fet, són molt populars els nous HTC que tenen accés directe a Facebook amb un botó exterior a la pantalla. Era ben curiós seure al costat d'una parella que parlés indonesi, i no entendre res més que les paraules "facebook", "facebooking", o "facebook me"...

Com ja està succeint a molt llocs, els anuncis de les marques ja no redirigeixen a la web, sino a les pàgines socials. Els eslogans han passat de ser una presentació de producte a una invitació a fer-se seguidor de la marca per poder interactuar amb la mateixa:


Finalment, us deixo amb una serie d'imatges que he anat recollint:

Aquí la d'un McDonald's de Hong Kong amb anuncis d'empreses a través de tweets. Si un tweet en xinés ja crida l'atenció, veure un mur de Facebook tot amb xinés ja és massa.


Un bar de backpackers de Yakarta amb molta intenció però amb poc coneixement de que és twitter.


I finalment un banc de Singapur, que sembla ser que van ser els primers que van descobrir el social media ;)


Comments